Естетика споживання чаю та його види

 

Чай став невід’ємним у щоденному раціоні більшості людей. Він зігріває і заспокоює, інколи, навпаки — тамує спрагу і бадьорить. Все залежить від того, який чай ви п’єте. Адже кожен вид напою впливає на організм людини по-різному.

Чай — це величезний цікавий світ смаків та ароматів. Коли людина починає заглиблюватися у культуру споживання цього знаного напою, вчиться розрізняти сотні відтінків та напівтонів, вона розвивається духовно та з повагою починає відноситися до свого тіла. Нажаль, у нашій країні культура споживання цього прекрасного напою на дуже низькому рівні. Перша рівненська чайна “Тайстра Зілля” намагається,  хоча б частково, донести етику та розвити смак, збагатити інтелектуально кожного, хто наважиться змінити буденну звичку та торкнутися істинної чайної культури.

12938111_617077188449751_6579848686463998677_n
13007078_620337551457048_5234572252680287172_n

Пропонуємо ознайомитися із видами чаю, їхніми особливостями та пізнати традиції приготування улюбленого напою.

Отож, почнемо з груп китайського чаю. Адже, саме ця країна – колиска прадавнього напою. І коли хтось порівнює китайський чай з дешевим китайським крамом, стає невимовно жаль таку людину, адже вона закриває для себе світ знань, цілий пласт культури та широкий спектр нових відчуттів. Звісно, ми не говоримо про пакетований чи ароматизований чай.

Китайський чай розділяємо на сім груп:

  1.   Зелений
  2.   Жовтий
  3.   Білий
  4.   Улуни
  5.   Червоні чаї
  6.   Чорні чаї
  7.   Пуери

Кожна з груп має багато підвидів, між собою вони різняться за двома головними ознаками:

  1. Сировина. На сьогодні у Китаї відомо більше 260 різних видів чайних кущів (Camellia). На її якість та вид впливає висота вирощування, сезонність, погодні умови, методи збирання.
  2.  Спосіб обробки. Тут зупинимося детальніше.

13062446_623699054454231_3434146889689680617_n
14192530_690767327747403_4453639642972815443_n

Зелений чай. Він майже не піддається ферментації. Його обробка займає декілька годин. І він майже не піддається механічній обробці. Важливо цілісно зберегти чайний лист. Найкращий зелений чай виготовляють із бруньок. Процес їх збору потребує ніжності, акуратності та вмінь. Зелені чаї дарують багатство смаків і ароматів: від тонких квіткових, до насичених кукурудзяних нот. Найпопулярніші зелені чаї: Маофен, Лунцзин, Храм Неба.

Помилково вважати, що весь чай, який є зеленим за кольором заварки, відноситься до цієї групи. Адже, заварка Білого чаю та Улунів, теж входить до цієї колірної гами, проте, саме колір настою є вирішальним у групуванні чаю.

Білий чай. Це море смакових відтінків. Він не дається одразу, але неодмінно стане улюбленим в процесі відкриттів чайних смаків. Дзвінкий, легкий. Дарує легкість та піднімає настрій. З кожною заваркою розкривається з іншого боку. Він зрозумілий не одразу і не всім. Особливістю цих чайних листів є те, що чайна брунька вкрита білим ворсом. Цей чай майже не оброблюють. Білий чай знімають з куща і сушать на сонці. Все, ніякої фізичної обробки. Саме цей чай зберігає в собі найбільшу кількість корисних речовин.

Червоний чай. Це найвідоміший чай у світі. В Індії, на Цейлоні, у В’єтнамі, Кенії також виробляють червоний чай. Ми називаємо такий чай “чорним”, за кольором заварки, а в Китаї, такий чай називають “червоним”, за кольором настою. Китайські червоні чаї дуже різняться від знайомих нам з дитинства індійських. Індійські чаї – солодкаві, з терпкуватими нотками, медовим ароматом… Китайські чаї мають виражені аромати грецького горіха, вони зовсім інші ніж ті, до яких звикли ми але від цього є не менш цікавими. У процесі виробництва їх обробляють і механічно, і термічно. Пропарюють і прожарюють. Це складний процес, під час якого чайний лист повністю окислюється.

Білий чай
Білий чай
Червоний чай
Червоний чай

Жовтий чай. Чай з глибокими ароматами. Всю цю групу об’єднує одна дія, моріння чайного листа. Після того, як сировину зібрали та просушили, підігріли, її невеликими порціями загортають у спеціальний папір та прибирають на декілька днів у темне та прохолодне місце.  Це надає чаю особливий присмак та аромат, який відрізняє його від усіх інших. Жовтий чай виготовляють лише з верхніх бруньок. Це глибокий та м’який чай.

Улуни. Це ціла група різних чаїв. Вона поділяється на світлі та темні Улуни. Тегуаньінь — світлий, а Дахунпао — темний. Всі Улуни — це напівферментований чай. Їх виробляють не з бруньок, а саме, з чайного листу. Спочатку сировину провітрюють, на відкритому просторі, до тих пір, поки листя не почне червоніти з країв. Потім його переміщують у спеціальні дерев’яні барабани, які крутять 15-20 хв. Потім, викладають на спеціальні підноси і прибирають в темне місце на всю ніч. Наступного дня чай починають м’яти, так, щоб випустити з чайного листя найбільшу кількість соку. Потім листя прожарюється у спеціальних пічках. Висушується, цим самим, фіксується його стан. Після чого чай ретельно перебирається. Улуни – яскраві, енергічні, насичені.

Чорний чай. У процесі обробки стає повністю ферментованим. Спочатку лист проходить кілька етапів провітрювання, підв’ялювання і скручування. Потім його мнуть і вичавлюють соки. А потім засипають в гігантські бункери і нагрівають їх. У цих бункерах, під впливом температури і вологи, чай активно ферментується протягом десятків годин. На виході він стає абсолютно чорним і м’яким. Потім його просушують. А потім пресують. Чорний чай традиційно пресується у вигляді плиток або у вигляді циліндрів. На нашому ринку китайського чорного чаю майже немає.

Пуери. Вони бувають двох видів: зелені — Шен Пуер і темні — Шу Пуер. Пуери вирощують та виробляють в Південній провінції Юньнань, що межує з Тибетом. Для їх виробництва використовують велике листя чайних дерев, не кущів, а саме, дерев. Зустрічаються цілі сади з таких дерев. Фермери на драбинах збирають листя і здають на фабрики, де його пресують у форми. Важливо сказати, що в більшості випадків Пуери пресують. Саме тому, в продажі ми часто бачимо їх у формі млинців, цегли, гнізд, плиток і так далі. Рідко, але все ж зустрічається і ваговий Пуер, який буває вищої якості за пресований. Чому цей вид чаю пресують? Так склалося історично. Давнім логістичним компаніям було не дуже зручно перевозити великі і легкі обсяги вантажів. Тому, вони просили виробників пресувати чай. Така традиція збереглася до наших днів.

Чай пуер
Чай пуер
Чай улун
Чай улун

Китайські чаї — це величезний світ смаків, видів, ароматів та форм. Це не складно, а дуже захоплююче! Вивчайте, аналізуйте!

Поважайте себе! Пийте якісний чай!

Ваша “Тайстра Зілля”.

Leave a Reply

Будьте першим!

avatar
  Підписатися  
Сповістити про

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑